Cytrynowe babeczki z maślanką

DSC06383

Babeczki znowu są na tapecie. Tym razem mniej słodkie, interesująco kwaśne i przyjemnie wilgotne w środku. Oczywiście są proste w przyrządzeniu, mają mało, łatwo dostępnych składników i można je dłużej przechowywać.

Składniki:

2 jajka

1 szklanka maślanki naturalnej

1/4 szklanki mleka

100 g roztopionego masła

skórka otarta z 1 cytryny

2 szklanki mąki pszennej typ 650

1/3 szklaki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

DSC06382

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W drugiej misce rozmącamy jajka, następnie dolewamy do nich maślankę, mleko i rozpuszczone masło (ale nie gorące) oraz dorzucamy skórkę cytryny. Łączymy ze sobą składniki mokre, a później dolewamy je do składników suchych. Mieszamy masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wylewamy masę do foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy w temp. 175 st. C przez około 20-25 minut.

Dekoracja – lukier cytrynowy:

sok z 1/2 cytryny

cukier puder

Gdy babeczki przestygną, polewamy je gęstym lukrem przyrządzonym na bazie soku z cytryny.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *