Cytrynowe babeczki z maślanką
Babeczki znowu są na tapecie. Tym razem mniej słodkie, interesująco kwaśne i przyjemnie wilgotne w środku. Oczywiście są proste w przyrządzeniu, mają mało, łatwo dostępnych składników i można je dłużej przechowywać.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka maślanki naturalnej
1/4 szklanki mleka
100 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny
—
2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/3 szklaki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W drugiej misce rozmącamy jajka, następnie dolewamy do nich maślankę, mleko i rozpuszczone masło (ale nie gorące) oraz dorzucamy skórkę cytryny. Łączymy ze sobą składniki mokre, a później dolewamy je do składników suchych. Mieszamy masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wylewamy masę do foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Babeczki pieczemy w temp. 175 st. C przez około 20-25 minut.
Dekoracja – lukier cytrynowy:
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
Gdy babeczki przestygną, polewamy je gęstym lukrem przyrządzonym na bazie soku z cytryny.
Smacznego!