Ryżowe babeczki z prażonym jabłkiem i cynamonem – gluten free
Ryżowe desery na mleku kojarzą mi się z dzieciństwem. W bardziej dorosłym życiu papka ryżowa już tak apetycznie nie wygląda, zatem postarałam się stworzyć deser, który delikatnie smakuje, ale także estetycznie prezentuje się na talerzu. Dodatkowym atutem moich babeczek jest to, iż nie zawierają glutenu.
Składniki:
1 szklanka białego ryżu
2 szklanki wody
1 szklanka mleka 3,2 % tł.
50 g masła
5 łyżek cukru
1 jabłko
łyżeczka cynamonu
3 jajka
Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie dosypujemy ryżu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Systematycznie mieszamy, a gdy ryż wciągnie całą wodę, dolewamy mleka, dodajemy 4 łyżki cukru i masło. Przykrywamy, w dalszym ciągu gotujemy na małym ogniu i co chwilę mieszamy całość, by się nie przypaliła. Gdy ryż wciągnie wilgoć, odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojone jabłko. Po minucie zasypujemy całość łyżką cukru i cynamonem. Prażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy prażone jabłko do masy ryżowej – mieszamy.
Jajka roztrzepujemy w dużej misce. Dodajemy do nich lekko ostudzoną masę ryżową. Wymieszaną masę rozdzielamy do foremek.
Babeczki ryżowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez około 35 minut.
Do dekoracji użyłam cukru pudru i rodzynek.
Smacznego!