Tort z kremem maślanym i wiśniami

DSC06359

Tak, mam dzisiaj urodziny. Tak, mam również imieniny. Tak, przyjmuję życzenia w każdej ilości. Tak, upiekłam sobie tort. Nie, nie organizuję dzisiaj żadnej imprezy, co nie oznacza, że nie będę się dobrze bawiła przez cały ten dzień i noc. A skoro mowa była o torcie, nie byłabym sobą, gdybym nie podała przepisu na jego przygotowanie.

Składniki ciasta:

4 jajka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej typ 450

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju rzepakowego

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

DSC06358

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 175 st. C.

Oddzielamy białka od żółtej. W jednej misce ubijamy z odrobiną cukru białka na sztywną pianę.

W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując, dolewamy mleka, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem. Gdy mamy gładką masę dolewamy oleju i ostatni raz miksujemy.

Do masy dodajemy pianę i ostrożnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki, tak aby piana napowietrzyła masę.

Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy i pieczemy przez około 50 min. do zrumienienia się góry i zapieczenia wnętrza (sprawdzamy wykałaczką).

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Składniki kremu i dekoracja:

duże opakowanie budyniu waniliowego

2 opakowania cukru waniliowego

łyżka cukru

0,6 l mleka

100 g miękkiego masła

200-300 g wiśni (mrożonych lub z konfitury)

3 kostki czekolady deserowej

DSC06364

Na dno garnka wlewamy odrobinę wody i stawiamy na ogniu. Gdy woda zacznie parować, dolewamy 300 ml mleka. W kubku lub misce mieszamy pozostałą część mleka z budyniem, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować, dolewamy naszej mikstury. Mieszamy masę do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia (zimą idealnym miejscem jest balkon, tylko należy pamiętać, aby nakryć garnek).

W misce miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy – łyżka po łyżce – ostudzonego budyniu. Po przygotowaniu kremu, znowu musimy masę ostudzić, żeby dobrze rozprowadzała się po cieście.

Przygotowywanie tortu

Ciasto okrawamy z zapieczonych brzegów, wierzchu i spodu, ale nie wyrzucamy skrawków, gdyż posłużą nam one do dekoracji boków tortu. Tak ciasto następnie dzielimy długim nożem na 3 równe blaty (czyli robimy dwa cięcia).

Tak przygotowane blaty nasączamy odrobiną przegotowanej wody. Kładziemy na talerzu do serwowania lub paterze pierwszy blat i rozprowadzamy na nim 1/4 schłodzonego kremu. Na górze kremu kładziemy około 50 g wiśni. Zakrywamy to kolejnym blatem i czynność powtarzamy. Gdy zakrywamy całość ostatnim blatem, na górę tortu i na boki rozprowadzamy połowę kremu, który nam pozostał. Na górze układamy w kole wiśnie, na środku trzemy czekoladę, a boki tortu oblepiamy pokruszonymi skrawkami ciasta.

Tort pod przykryciem chłodzimy przez noc w lodówce, aby smaki sobą przeszły.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.