Babeczki smakowe w polewie czekoladowej
Pieczenie babeczek jest czynnością, która nigdy się nie nudzi, bo przepisy można modyfikować wielokrotnie, zamieniając lub dodając jakiś składnik. Nie mówiąc już o rytuale dekoracji takiego z pozoru zwykłego wydzielonego kawałka ciasta. Oto co tym razem przygotowałam.
Ilość porcji: 12 dużych babeczek
Składniki ciasta:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
3/4 szklanki cukru
1 duży kisiel smakowy bez sztucznych barwników (użyłam malinowego)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
—
2 jajka
1 szklanka mleka 2% tł.
2/5 szklanki oleju rzepakowego
W jednej misce mieszamy składniki suche (wyszczególnione u góry), a w drugiej mieszamy składniki mokre (wyszczególnione u dołu). Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy do foremek na babeczki, mniej więcej do 4/5 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 25 minut w 170 st. C.
Dekoracja:
100 g czekolady deserowej
100 ml słodkiej śmietanki (12% tł.)
wiśnie z konfitury
garstka wiórek kokosowych
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dolewamy do niej śmietanki. Cały czas mieszamy polewę, aby masa była jednolita i kontrolujemy temperaturę, aby czekolada się nie zważyła. Polewę wylewamy na lekko ostudzone babeczki – ok. 2 łyżeczki polewy na 1 babeczkę. Na górze układamy wiśnie, a całość obsypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi.
Smacznego!