Zdrowsza sałatka jarzynowa z olejem lnianym
Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem polskiej diety w okresie zimowym. Trzeba przyznać, że stanowi bardzo dobre źródło witamin i błonnika roślinnego, jednak z uwagi na używany w niej majonez, sałatka jarzynowa traci na swych walorach. Dzisiaj prezentuję nietuczącą wersję tej tradycyjnej sałatki z domowym sosem na bazie jogurtu greckiego i oleju lnianego.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Objętość sałatki: 2,5 l
Składniki:
3 jajka
3 marchewki
1 mały seler korzeniowy
2 ziemniaki (najlepiej sałatkowe – typu A)
3 ogórki kiszone
1 jabłko
puszka zielonego groszku
2 małe cebule żółte
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy również obrane marchewki, selera oraz ziemniaki. Posiekaną drobno cebulę zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyła i nie drażniła żołądka. Jajka, warzywa i jabłka kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy wszystkie składniki w dużej misce.
Składniki sosu:
250 g jogurtu greckiego light (4-8 % tłuszczu)
3 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki musztardy francuskiej
przyprawy: pieprz czarny, szczypiorek suszony
sól
Łączymy w miseczce jogurt, olej i musztardę . Dodajemy jakieś 2-3 szczypty pieprzu i mniej więcej tyle samu szczypiorku. Taki sos wylewamy i mieszamy ze składnikami sałatki. Dopiero po wstępnym spróbowaniu sałatki, decydujemy o dodaniu soli – w końcu ogórki i groszek są solone.
Gotową sałatkę przekładamy do naczynia z przykrywką i wkładamy do lodówki, aby składniki się ze sobą przegryzły. Najlepiej jest podawać sałatkę po upływie kilku godzin od przygotowania. Mam nadzieję, że ta odchudzona wersja przypadnie Wam do gustu.
Smacznego!