Puszysta i słodka buła na dzień Babci
Babcie lubią słodycze, dlatego w dniu ich święta ucieszą się na widok samodzielnie upieczonego przez ich wnuki ciasta. Mój przepis polecam szczególnie amatorom i osobom nieobeznanych w sztuce kulinarnej, gdyż do przygotowania tego ciast nie potrzeba ponadprzeciętnych umiejętności.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy w misce z odrobiną cukru na sztywną pianę.
W drugiej misce ucieramy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mleko, tym samym rozrzedzamy masę. Cały czas miksując, dosypujemy mąki z proszkiem. Na samym końcu dolewamy stopniowo oleju i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy mikser. Dodajemy do masy białka i delikatnie mieszamy je z masą za pomocą łyżki.
Ciasto wylewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Pieczemy ciasto przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Dekoracja:
1/3 puszki gotowej masy kajmakowej
30 g czekolady deserowej/gorzkiej
Gdy ciasto trochę przestygnie, wyciągamy je z formy. Górę i boki ciasta smarujemy masą kajmakową. /Przy zakupie masy kajmakowej warto sprawdzić jej skład – powinien składać się tylko z mleka zagęszczonego i cukru./ Następnie obsypujemy ciasto otartą czekoladą.
Smacznego!