Czerwona zupa z suszonymi pomidorami
Na co dzień gotuję zupy, które, zwłaszcza w chłodne dni, są lepszą dawką energii i witalności niż zimna sałatka z produktów ze szklarni. Bazą do proponowanej przeze mnie zupy jest wzmacniający odporność wywar drobiowy. Z uwagi na to, iż w przepisie nie ma użytej śmietany, zupę można przechowywać w lodówce i odgrzewać nawet przez 3 dni.
Składniki:
2 litry wywaru drobiowego (ugotowanego na ćwiartce z kurczaka)
6 suszonych pomidorów z zalewy
3 marchewki
1/3 selera korzeniowego
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
2 ziemniaki
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
przyprawy: papryka słodka, lubczyk, (papryka ostra)
sól
Najpierw przez godzinę gotujemy ćwiartkę kurczaka na wolnym ogniu, poławiając co chwilę szumowiny – w ten sposób uzyskamy wywar. Do takiego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę bądź w talarki świeże warzywa, posiekane suszone pomidory, liście laurowe, ziela, około łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki lubczyku. Gotujemy całość na trochę większym ogniu przez kolejną godzinę. Dopiero pod koniec solimy zupę i ją próbujemy. Jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne potrawy, może dosypać jeszcze trochę papryki ostrej.
Czerwona zupa z suszonymi pomidorami, tak jak klasyczny rosół, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Dlatego warto ją jeść zimą.
Smacznego!