Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Na sylwestrowym stole, poza napojami wyskokowymi i paluszkami, powinna się pojawić jakaś treściwsza sałatka. Z uwagi na to, iż czas nagli, a ja się miotam między pisaniem artykułu o VAT, a szukaniem pomysłu na imprezowe przebranie, zrobiłam szybką sałatkę, którą i Wam polecam. Na pewno zdążycie ją dzisiaj zrobić.
Składniki:
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 ugotowane na twardo jaja
papryka czerwona
mała główka kapusty pekińskiej
cebula (sparzona wrzątkiem)
puszka kukurydzy
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
przyprawy: młotkowany pieprz czarny i ziarna kolendry
sól
W robieniu sałatki nie ma zbytniej filozofii. Kapustę, paprykę, cebulę i jajka drobno kroimy. Z puszki z tuńczykiem i puszki z kukurydzą odlewamy wodę, a zawartość dodajemy do reszty składników. Na całość wylewamy jogurt pomieszany z majonezem i przyprawami. Mieszamy całość, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
Smacznego!