Kukurydziane ciastka o smaku migdałowym
Zapach migdałowy jest obok aromatu cytrusów i cynamonu tym, który przywołuje atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Upiekłam zatem proste ciastka, które kształtem i przybraniem nawiązują do obecnego klimatu. Jak dla mnie przypominają choinki.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2/3 szklanki cukru
2 jaja
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 flakonika aromatu migdałowego
migdały w płatkach do przybrania
Dwa rodzaje mąk, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy jajka, aromat i masło – wyrabiamy całość dłonią do uzyskania elastycznego i jednorodnego ciasta.
Ciasto partiami rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. /Nie zapominamy podsypywać ciasta mąką, żeby ciasto nie przywierało./ Wykrawamy trójkąty za pomocą radełka lub używamy gotowej formy choinki. Ciastka rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, a na górze ciastek układamy płatki migdałów.
Ciastka pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 170 st. C.
Smacznego!