Drobiowe rollsy z papryką i oliwkami – gluten free
Specjalnie dla tych, którym kurczak mocno spowszedniał, przedstawiam soczyste rollsy z mielonej piersi z papryką, oliwkami, czosnkiem i kolendrą. Danie nie wymaga stania nad garnkami, a ponadto samo w sobie jest niskotłuszczowe, bo przygotowywane jest w piekarniku bez dodatku oleju.
Ilość: 3 duże porcje
Składniki:
filet z kurczaka (ok. 400 g)
2 jaja
1/2 papryki czerwonej
12 oliwek zielonych
1 duży ząbek czosnku
ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy: mielone ziarna kolendry, pieprz czarny, papryka słodka
sól
Mięso z kurczaka mielimy bądź siekamy nożem. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę, a paprykę i oliwki drobno kroimy. Do mięsa i warzyw dodajemy jajka oraz mąkę. Doprawiamy całość papryką słodką (1/3 łyżeczki), pieprzem czarnym (2-3 szczypty), kolendrą (1/2 łyżeczki) i solimy (ok. 1/2 łyżeczki). Masę wyrabiamy dłonią.
Dzielimy masę na 3 części i każdą z części kładziemy na oddzielnym arkuszu folii aluminiowej. Zawijamy masę folią w rulon, a boki folii skręcamy na kształt cukierka. Rollsy pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut.
Rollsy drobiowe po upieczeniu są soczyste i aromatyczne. Polecam podawać je razem z ryżem.
Smacznego!