Drobiowe rollsy z papryką i oliwkami – gluten free

DSC05688

Specjalnie dla tych, którym kurczak mocno spowszedniał, przedstawiam soczyste rollsy z mielonej piersi z papryką, oliwkami, czosnkiem i kolendrą. Danie nie wymaga stania nad garnkami, a ponadto samo w sobie jest niskotłuszczowe, bo przygotowywane jest w piekarniku bez dodatku oleju.

Ilość: 3 duże porcje

Składniki:

filet z kurczaka (ok. 400 g)

2 jaja

1/2 papryki czerwonej

12 oliwek zielonych

1 duży ząbek czosnku

ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej

przyprawy: mielone ziarna kolendry, pieprz czarny, papryka słodka

sól

DSC05682

Mięso z kurczaka mielimy bądź siekamy nożem. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę, a paprykę i oliwki drobno kroimy. Do mięsa i warzyw dodajemy jajka oraz mąkę. Doprawiamy całość papryką słodką (1/3 łyżeczki), pieprzem czarnym (2-3 szczypty), kolendrą (1/2 łyżeczki) i solimy (ok. 1/2 łyżeczki). Masę wyrabiamy dłonią.

Dzielimy masę na 3 części i każdą z części kładziemy na oddzielnym arkuszu folii aluminiowej. Zawijamy masę folią w rulon, a boki folii skręcamy na kształt cukierka. Rollsy pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut.

DSC05684

Rollsy drobiowe po upieczeniu są soczyste i aromatyczne. Polecam podawać je razem z ryżem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *