Złote ciasto owsiane z żurawiną

DSC05675

Ciasto, które tym razem upiekłam, jest inne niż dotychczasowe. Choć użyłam mało przetworzonych składników, tym razem udało mi się oszukać degustatorów, gdyż nie potrafili wskazać z jakich produktów opiekłam złote ciasto. Tym bardziej zaskoczyło ich to, że ciasto sporządziłam z dodatkiem mąki owsianej, która nadanie przecież ciemniejszej barwy.

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

100 g miękkiego masła

3/4 szklanki mąki pszennej typ 650

1/2 szklanki mąki owsianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kurkumy

100 g suszonych żurawin

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie łączymy. Dosypujemy powoli dwa rodzaje mąki, proszek oraz kurkumę i miksujemy na najniższych obrotach. Tak, to właśnie dzięki kurkumie ciasto będzie miało apetyczny kolor i w żadnym stopniu nie wpłynie to na pogorszenie smaku. Mąka owsiana w połączeniu z mąką pszenną uczyni ciasto bardziej wyrazistym i bogatszym w wartości odżywcze, błonnik i witaminy.

Do masy wrzucamy obsypane mąką żurawiny i mieszamy całość łyżką. Warto jeść żurawinę z tego względu, że zmniejszają ryzyko zachorowania na przeziębienie, wrzody żołądka czy choroby serca.

Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką owsianą, małej tortownicy o średnicy 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 min. w temperaturze 180 st. C.

DSC05670

Dekoracja:

lukier

10 g płatków migdałów

Po ostudzeniu ciasta możemy zacząć je dekorować. Lukier tworzymy po prostu z cukru pudru i przegotowanej wody. Jednak w przypadku tego ciasta, lukier powstał na bazie soku z mandarynek. Po oblaniu ciasta lukrem, na jego wierzchu układamy płatki migdałów.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *