Złote ciasto owsiane z żurawiną
Ciasto, które tym razem upiekłam, jest inne niż dotychczasowe. Choć użyłam mało przetworzonych składników, tym razem udało mi się oszukać degustatorów, gdyż nie potrafili wskazać z jakich produktów opiekłam złote ciasto. Tym bardziej zaskoczyło ich to, że ciasto sporządziłam z dodatkiem mąki owsianej, która nadanie przecież ciemniejszej barwy.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
100 g suszonych żurawin
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie łączymy. Dosypujemy powoli dwa rodzaje mąki, proszek oraz kurkumę i miksujemy na najniższych obrotach. Tak, to właśnie dzięki kurkumie ciasto będzie miało apetyczny kolor i w żadnym stopniu nie wpłynie to na pogorszenie smaku. Mąka owsiana w połączeniu z mąką pszenną uczyni ciasto bardziej wyrazistym i bogatszym w wartości odżywcze, błonnik i witaminy.
Do masy wrzucamy obsypane mąką żurawiny i mieszamy całość łyżką. Warto jeść żurawinę z tego względu, że zmniejszają ryzyko zachorowania na przeziębienie, wrzody żołądka czy choroby serca.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką owsianą, małej tortownicy o średnicy 20 cm. Ciasto pieczemy przez 45-50 min. w temperaturze 180 st. C.
Dekoracja:
lukier
10 g płatków migdałów
Po ostudzeniu ciasta możemy zacząć je dekorować. Lukier tworzymy po prostu z cukru pudru i przegotowanej wody. Jednak w przypadku tego ciasta, lukier powstał na bazie soku z mandarynek. Po oblaniu ciasta lukrem, na jego wierzchu układamy płatki migdałów.
Smacznego!