Zielona sałatka na lepsze samopoczucie
Nasz organizm potrzebuje zastrzyku witamin, zwłaszcza w tych okolicznościach przyrody. Chlorofil zawarty w zielonych warzywach wspomaga proces oczyszczania organizmu i działa przeciwutleniająco. Zatem zagrajcie w zielone na talerzu!
Składniki:
3 liście kapusty pekińskiej
15 zielonych oliwek z papryką
1 dojrzałe awokado
180 g zielonego groszku (puszka)
1/3 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
100 g jogurtu naturalnego
przyprawy: pieprz czarny, bazylia
sól
***
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. W taką samą kostkę kroimy paprykę. Liście kapusty kroimy w drobne paseczki, oliwki w krążki, czosnek siekamy, a groszek odcedzamy. Składniki mieszamy z ok. 3 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawiamy i solimy do smaku. Pamiętajcie, że groszek i oliwki są już słone.
Smacznego!