Ciasto cytrynowe z lukrem

IMG_20151115_135653

Ciasto, które dużo zniesie, wszystko wybaczy i musi się udać. Wystarczy 1 cytryna, by ze zwykłego, ucieranego ciasta stworzyć coś innego.

Składniki ciasta:

5 jaj

200 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

opakowanie cukru wanilinowego

2 szklanki mąki pszennej typ 650

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

***

Oddzielamy żółtka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką w dużej misie do uzyskania jasnej i kremowej masy. Dodajemy do niej powoli miękkiego masła i miksujemy. Następnie do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Miksując na najniższych obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i proszek.

Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 55-60 minut.

Składniki przybrania:

sok z 1 cytryny

cukier puder

wiórki kokosowe lub płatki migdałów

***

Gdy ciasto ostygnie po upieczeniu, przygotowujemy lukier, który nada ciastu odpowiedniego smaku. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, ile akurat potrzeba do uzyskania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej konsystencji. Wylewamy lukier na ciasto i szybko obsypujemy go wiórkami lub płatkami, aby jak najwięcej lukru pozostało na cieście.

Ciasto serwujemy, gdy lukier zastygnie.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *