Ciasto cytrynowe z lukrem
Ciasto, które dużo zniesie, wszystko wybaczy i musi się udać. Wystarczy 1 cytryna, by ze zwykłego, ucieranego ciasta stworzyć coś innego.
Składniki ciasta:
5 jaj
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
***
Oddzielamy żółtka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieramy z cukrem i skórką w dużej misie do uzyskania jasnej i kremowej masy. Dodajemy do niej powoli miękkiego masła i miksujemy. Następnie do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Miksując na najniższych obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i proszek.
Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 55-60 minut.
Składniki przybrania:
sok z 1 cytryny
cukier puder
wiórki kokosowe lub płatki migdałów
***
Gdy ciasto ostygnie po upieczeniu, przygotowujemy lukier, który nada ciastu odpowiedniego smaku. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, ile akurat potrzeba do uzyskania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej konsystencji. Wylewamy lukier na ciasto i szybko obsypujemy go wiórkami lub płatkami, aby jak najwięcej lukru pozostało na cieście.
Ciasto serwujemy, gdy lukier zastygnie.
Smacznego!