Pasta jajeczna z awokado
Awokado albo się lubi albo niecierpi. Ja należę to amatorów tego, bądź co bądź, specyficznego owocu. Przepadam zwłaszcza za dodawaniem go do sałatek czy innych świeżych potraw. Dzisiaj przedstawiam propozycję na lekki i odżywczy lunch.
Składniki :
3 jaja ugotowane na twardo
1 awokado
1-2 ząbki czosnku
1 pomidor
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
przyprawy: pieprz czarny, liście lubczyku
sól
***
Pomidora pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Awokado przekrajamy w połowie, wyjmujemy pustkę, a miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki. Skórka z awokado może nam później posłużyć do zaserwowania dania.
Miąższ z pomidora i awokado oraz jajka kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobno. Do składników dolewamy soku z cytryny i oliwy. Doprawiamy całość około 2 szczyptami pieprzu i szczyptą liści lubczyku. Solimy do smaku.
Proponuje podawać z pieczywem, tortillą lub waflami różowymi.
Smacznego!