Ryżowa zapiekanka z kurczakiem curry
Lubię zapiekanki, bo, dzięki pieczeniu różnych elementów razem, smaki się przenikają. Dzisiejsza propozycja niesie ze sobą aromat Indii z polskimi dodatkami.
Ilość porcji: 4
Składniki:
600 g piersi kurczaka
3/4 szklanki ryżu
1-2 marchewki
1/2 pora
3 ząbki czosnku
2 plasterki imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
przyprawy: mieszanka curry, papryka słodka, pieprz cytrynowy
sól
olej rzepakowy
20 g masła
***
Filety kroimy w kostkę oraz przyprawiamy łyżeczką curry, łyżeczką papryki i połową łyżeczki pieprzu oraz dodajemy posiekanego imbiru. Polewamy mięso łyżką oleju rzepakowego, mieszamy całość i pozostawiamy w marynacie na 20 minut.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ale nie do końca, żeby pozwolić mu dojść w zapiekance. W innym przypadku podczas pieczenia rozgotuje się na kleik.
Marchew ocieramy na tarce, pora kroimy drobno, a czosnek siekamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy mięso i szybko obsmażamy. Ważne, żeby białko mięsa ścięło się z wierzchu, wewnątrz i tak później się upiecze.
Mięso zdejmujemy z patelni. Jeżeli jest to konieczne dolewamy odrobinę oleju na jeszcze gorącą patelnię i wrzucamy na nią warzywa – pora i marchew. Posypujemy je łyżeczką curry, solą (ilość według uznania), mieszamy i zakrywamy nakrywką. Co chwilę zaglądamy i mieszamy całość. Podlewamy odrobiną wody, by warzywa zaczęły się dusić i zmniejszyły swoją objętość oraz dodajemy czosnku. Nakrywany i trzymamy na ogniu do momentu wyparowania nadmiaru płynu.
Na dole naczynia żaroodpornego układamy ryż, następnie mięso, warzywa z patelni, a na górze rozkładamy kawałki masła.
Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut w 180 st. C.
Gorącą zapiekankę można podawać z dodatkiem zimnego jogurtu naturalnego.
Smacznego!