Ryżowa zapiekanka z kurczakiem curry

IMG_20151025_124451

Lubię zapiekanki, bo, dzięki pieczeniu różnych elementów razem, smaki się przenikają. Dzisiejsza propozycja niesie ze sobą aromat Indii z polskimi dodatkami.

Ilość porcji: 4

Składniki:

600 g piersi kurczaka

3/4 szklanki ryżu

1-2 marchewki

1/2 pora

3 ząbki czosnku

2 plasterki imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)

przyprawy: mieszanka curry, papryka słodka, pieprz cytrynowy

sól

olej rzepakowy

20 g masła

***

Filety kroimy w kostkę oraz przyprawiamy łyżeczką curry, łyżeczką papryki i połową łyżeczki pieprzu oraz dodajemy posiekanego imbiru. Polewamy mięso łyżką oleju rzepakowego, mieszamy całość i pozostawiamy w marynacie na 20 minut.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ale nie do końca, żeby pozwolić mu dojść w zapiekance. W innym przypadku podczas pieczenia rozgotuje się na kleik.

Marchew ocieramy na tarce, pora kroimy drobno, a czosnek siekamy.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy mięso i szybko obsmażamy. Ważne, żeby białko mięsa ścięło się z wierzchu, wewnątrz i tak później się upiecze.

Mięso zdejmujemy z patelni. Jeżeli jest to konieczne dolewamy odrobinę oleju na jeszcze gorącą patelnię i wrzucamy na nią warzywa – pora i marchew. Posypujemy je łyżeczką curry, solą (ilość według uznania), mieszamy i zakrywamy nakrywką. Co chwilę zaglądamy i mieszamy całość. Podlewamy odrobiną wody, by warzywa zaczęły się dusić i zmniejszyły swoją objętość oraz dodajemy czosnku. Nakrywany i trzymamy na ogniu do momentu wyparowania nadmiaru płynu.

Na dole naczynia żaroodpornego układamy ryż, następnie mięso, warzywa z patelni, a na górze rozkładamy kawałki masła.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut w 180 st. C.

 Gorącą zapiekankę można podawać z dodatkiem zimnego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *