Proste babeczki waniliowe w dwóch odsłonach

IMG_20151024_102558

Chyba znowu wpadłam w wir pieczenia babeczek. Odkryłam nowy przepis na puszyste babeczki waniliowe, które można komponować z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj postawiłam na czekoladę i bakalie.

Przepis na 10-12 dużych babeczek

Składniki ciasta:

2 szklanki mąki pszennej typ 500

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

0,5 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka mleka

***

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie te mokre wlewamy do suchym i mieszamy energicznie ubijaczką do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Dodatki:

– I wersja –

czekolada deserowa

Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości i na górze kładziemy kostkę czekolady. Jeżeli chcemy by czekolada pozostała w środku babeczki, wtedy kostkę delikatnie wbijamy palcem w środek.

– II wersja –

70 g rodzynek

50 g ziaren słonecznika

pół łyżeczki cynamonu (do ciasta)

Do ciasta, które przygotowaliśmy, dosypujemy cynamonu, obsypane mąką rodzynki i uprażone na suchej patelni ziarna. Należy pamiętać, aby ziarna po uprażeniu nieco ostygły zanim wrzucimy je do ciasta. Tak przygotowaną masę wylewamy do 3/4 wysokości foremek.

Babeczki pieczemy przez około 25 min. w 180 st. C.

Babeczki z czekoladą smakują najlepiej na ciepło, gdy czekolada jest jeszcze płynna. Babeczki z bakaliami proponuję posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *