Proste babeczki waniliowe w dwóch odsłonach
Chyba znowu wpadłam w wir pieczenia babeczek. Odkryłam nowy przepis na puszyste babeczki waniliowe, które można komponować z przeróżnymi dodatkami. Dzisiaj postawiłam na czekoladę i bakalie.
Przepis na 10-12 dużych babeczek
Składniki ciasta:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
–
1 jajko
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
***
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie te mokre wlewamy do suchym i mieszamy energicznie ubijaczką do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Dodatki:
– I wersja –
czekolada deserowa
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości i na górze kładziemy kostkę czekolady. Jeżeli chcemy by czekolada pozostała w środku babeczki, wtedy kostkę delikatnie wbijamy palcem w środek.
– II wersja –
70 g rodzynek
50 g ziaren słonecznika
pół łyżeczki cynamonu (do ciasta)
Do ciasta, które przygotowaliśmy, dosypujemy cynamonu, obsypane mąką rodzynki i uprażone na suchej patelni ziarna. Należy pamiętać, aby ziarna po uprażeniu nieco ostygły zanim wrzucimy je do ciasta. Tak przygotowaną masę wylewamy do 3/4 wysokości foremek.
Babeczki pieczemy przez około 25 min. w 180 st. C.
Babeczki z czekoladą smakują najlepiej na ciepło, gdy czekolada jest jeszcze płynna. Babeczki z bakaliami proponuję posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!