Delikatne babeczki ze śliwkami

IMG_20151023_152212

Dopóki śliwki są dostępne w sprzedaży, należy z tego korzystać. Zawierają sporo błonnika, więc jedzenie ich sprzyja naszej przemianie materii. Przedstawiam zatem słodkie wykorzystanie purpurowych owoców.

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej typ 500

0,5 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

2 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju rzepakowego

4-6 śliwek

***IMG_20151023_152338

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy za pomocą ubijaczki na gładką masę.

Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości. Jeżeli nie macie foremek silikonowych, użyjcie papierowych papilek bądź wysmarujcie formy tłuszczem. Na wierzch masy kładziemy 1 bądź 2 ćwiartki śliwki.

Babeczki pieczemy przez około 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu babeczki można obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *