Delikatne babeczki ze śliwkami
Dopóki śliwki są dostępne w sprzedaży, należy z tego korzystać. Zawierają sporo błonnika, więc jedzenie ich sprzyja naszej przemianie materii. Przedstawiam zatem słodkie wykorzystanie purpurowych owoców.
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej typ 500
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
–
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju rzepakowego
–
4-6 śliwek
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy za pomocą ubijaczki na gładką masę.
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości. Jeżeli nie macie foremek silikonowych, użyjcie papierowych papilek bądź wysmarujcie formy tłuszczem. Na wierzch masy kładziemy 1 bądź 2 ćwiartki śliwki.
Babeczki pieczemy przez około 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu babeczki można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!