Babeczki marchewkowe z cynamonem

IMG_20151022_151058

Marchew jest uniwersalnym warzywem, gdyż znaleźć ją można zarówno w zupach, daniach głównym, sałatkach, jak i w deserach. Dzisiejszy przepis to prosta receptura na pachnące i wilgotne babeczki, które smakują zwłaszcza jesienią.

Składniki:

3 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

6 łyżek mleka

1 szklanka mąki pszennej typ 650

1/3 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

2 średnie marchewki (otarte na dużych oczkach)

***

W jednej misce roztrzepujemy jajka z olejem i mlekiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i cynamon. Mokre składniki dolewamy do suchych i łączymy ubijaczką. Do masy dodajemy otartą marchewkę i ostatni raz mieszamy.

Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremek, dlatego należy zwracać uwagę na zarumienienie i sprawdzać upieczenie ciasta wykałaczką.

Po godzinie stygnięcia babeczki są gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *