Babeczki marchewkowe z cynamonem
Marchew jest uniwersalnym warzywem, gdyż znaleźć ją można zarówno w zupach, daniach głównym, sałatkach, jak i w deserach. Dzisiejszy przepis to prosta receptura na pachnące i wilgotne babeczki, które smakują zwłaszcza jesienią.
Składniki:
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek mleka
1 szklanka mąki pszennej typ 650
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
2 średnie marchewki (otarte na dużych oczkach)
***
W jednej misce roztrzepujemy jajka z olejem i mlekiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i cynamon. Mokre składniki dolewamy do suchych i łączymy ubijaczką. Do masy dodajemy otartą marchewkę i ostatni raz mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez około 40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremek, dlatego należy zwracać uwagę na zarumienienie i sprawdzać upieczenie ciasta wykałaczką.
Po godzinie stygnięcia babeczki są gotowe do jedzenia.
Smacznego!