Złote ciasto śmietankowe z ziarnami słonecznika
Kolory jesieni przeniknęły również do mojej kuchni. Przygotowałam rustykalne ciasto, które wpisuje się w klimat za oknem. Połączenie śmietankowo-kukurydzianego ciasta z cynamonem i ziarnami stwarza niepowtarzalny smak.
Składniki:
4 jajka
200 g masła śmietankowego (60% tł.)
1 szklanka mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g ziaren słonecznika
czubata łyżeczka cynamonu
***
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy ubite białka, następnie 2 rodzaje mąki i proszek. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na górze rozsypujemy ziarenka słonecznika i posypujemy całość cynamonem.
Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Smacznego!