Złote ciasto śmietankowe z ziarnami słonecznika

IMG_20151010_110223

Kolory jesieni przeniknęły również do mojej kuchni. Przygotowałam rustykalne ciasto, które wpisuje się w klimat za oknem. Połączenie śmietankowo-kukurydzianego ciasta z cynamonem i ziarnami stwarza niepowtarzalny smak.

Składniki:

4 jajka

200 g masła śmietankowego (60% tł.)

1 szklanka mąki pszennej typ 650

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka cukru

 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g ziaren słonecznika

czubata łyżeczka cynamonu

***

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy ubite białka, następnie 2 rodzaje mąki i proszek. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników.

Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na górze rozsypujemy ziarenka słonecznika i posypujemy całość cynamonem.

Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *