Kruche ciasteczka z kaszy mannej

IMG_20150913_115956Dobrze jest mieć na czarną godzinę chrupiące przegryzki czy to do herbaty czy na wypadek niespodziewanych gości. Ciastka z kaszą manną są lżejsze i wartościowsze od herbatników, a ponadto można je dłużej przechowywać niż standardowe wypieki.

Ilość porcji: 135 małych ciasteczek

Składniki :

2 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka kaszy mannej

1 budyń waniliowy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

jajko

1/3 szklanki cukru

3 łyżki mleka

DSC05535

W jednej misce ucieramy jajko z cukrem. W drugiej mieszamy produkty sypkie, a następnie wcieramy w mieszaninę pokrojone masło do momentu uzyskania struktury piasku. Dodajemy jajko utarte z cukrem i mleko. Wyrabiamy ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Stolnicę i wałek opruszamy mąką. Partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość max. 0,5 cm. Kształt ciastek zależy od naszych preferencji czy też fantazji. Do wykrawania prezentowanych ciasteczek użyłam kieliszka do mocniejszych alkoholi, następnie nacięłam ciastka nożem tworząc na środku krzyżyk.

Ciastka pieczemy przez około 12-15 minut. Możemy je przechowywać w suchym miejscu przez 2 tygodnie.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *