Wieprzowy klops z wątróbką
Jak przemycić żelazo w potrawach? Wystarczy dodać wątróbkę. Ale jak przemycić znienawidzoną wątróbkę? Wystarczy ją sprytnie zamaskować. Przyda się z pewnością czosnek, natka i przyprawy. Taki klops przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
150-200 g wątróbki wieprzowej
2 jaja
2 ząbki czosnku
cebula
natka pietruszki
3-4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: pieprz czarny cytrynowy, papryka słodka, cząber
Wątróbkę kroimy na małe kawałki. Czosnek, cebulę i garstkę natki siekamy drobno. Uzyskane składniki łączymy z mięsem i wyrabiamy dłonią. Dodajemy jajka, wlewamy wodę i przyprawiamy. Cały czas wyrabiamy dłonią, podsypując odrobiną bułki tartej.
Masę mięsną wkładamy do formy keksowej i dociskamy wilgotną dłonią, jednocześnie wyrównując wierzch.
Klops pieczemy około 1 godzinę 45 minut w temperaturze 180 st. C; a w ostatnich 3o minutach pieczenia w 190-200 st. C.
Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno w kanapce.
Smacznego!