Wieprzowy klops z wątróbką

DSC05495Jak przemycić żelazo w potrawach? Wystarczy dodać wątróbkę. Ale jak przemycić znienawidzoną wątróbkę? Wystarczy ją sprytnie zamaskować. Przyda się z pewnością czosnek, natka i przyprawy. Taki klops przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

150-200 g wątróbki wieprzowej

2 jaja

2 ząbki czosnku

cebula

natka pietruszki

3-4 łyżki ciepłej wody

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: pieprz czarny cytrynowy, papryka słodka, cząber

sólDSC05493

Wątróbkę kroimy na małe kawałki. Czosnek, cebulę i garstkę natki siekamy drobno. Uzyskane składniki łączymy z mięsem i wyrabiamy dłonią. Dodajemy jajka, wlewamy wodę i przyprawiamy. Cały czas wyrabiamy dłonią, podsypując odrobiną bułki tartej.

Masę mięsną wkładamy do formy keksowej i dociskamy wilgotną dłonią, jednocześnie wyrównując wierzch.

Klops pieczemy około 1 godzinę 45 minut w temperaturze 180 st. C; a w ostatnich 3o minutach pieczenia w 190-200 st. C.DSC05504

Możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno w kanapce.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *