Ciasto śmietankowe z kremem chałwowym

DSC05490Przyznam się, że rzadko piekę ciasta z kremem, a to z tej przyczyny, iż takie ciasta szybko się psują i są trudne w transporcie. Jednak dzisiejsza propozycja nie jest aż tak problematyczna i może nie aż tak tucząca jak karpatka.

DSC05468Składniki ciasta:

5 jaj

1 szklanka cukru

1 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650

50 g miękkiego masła

180 g (małe opakowanie) śmietany 18 % tł.

opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 DSC05485

Oddzielamy białko od żółtek. Białko ubijamy na sztywną pianę z cukrem wanilinowym.

Żółtka ucieramy w dużej misce z cukrem aż zbieleją. Dodajemy masło i miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietanę, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem. Po zmiksowaniu wszystkiego, do masy partiami dodajemy pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy na mysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą prostokątną formę. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

DSC05475Składniki kremu:

2 i 1/2 szklanki mleka 2% tł.

100 g chałwy waniliowej

3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

2 łyżki cukru

W garnku gotujemy 2 szklanki mleka z pokruszoną chałwą. W pół szklance mleka rozpuszczamy skrobię i cukier. Gdy mleko w garnku się zagotowuje, wlewamy do niego mieszaninę. Chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia po zgęstnieniu.

Ciepły krem rozprowadzamy po lekko ostudzonym cieście.DSC05487

Dekoracja:

50 g czekolady deserowej

Krem obsypujemy z góry otartą czekoladą deserową.

Tak przygotowane ciasto powinniśmy pozostawić w spokoju na min. 12 godzin – co będzie trudne. Musimy uzbroić się w cierpliwość, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *