Ciasto śmietankowe z kremem chałwowym
Przyznam się, że rzadko piekę ciasta z kremem, a to z tej przyczyny, iż takie ciasta szybko się psują i są trudne w transporcie. Jednak dzisiejsza propozycja nie jest aż tak problematyczna i może nie aż tak tucząca jak karpatka.
5 jaj
1 szklanka cukru
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
50 g miękkiego masła
180 g (małe opakowanie) śmietany 18 % tł.
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białko od żółtek. Białko ubijamy na sztywną pianę z cukrem wanilinowym.
Żółtka ucieramy w dużej misce z cukrem aż zbieleją. Dodajemy masło i miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietanę, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem. Po zmiksowaniu wszystkiego, do masy partiami dodajemy pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na mysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą prostokątną formę. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
2 i 1/2 szklanki mleka 2% tł.
100 g chałwy waniliowej
3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
W garnku gotujemy 2 szklanki mleka z pokruszoną chałwą. W pół szklance mleka rozpuszczamy skrobię i cukier. Gdy mleko w garnku się zagotowuje, wlewamy do niego mieszaninę. Chwilkę mieszamy i zdejmujemy z ognia po zgęstnieniu.
Ciepły krem rozprowadzamy po lekko ostudzonym cieście.
Dekoracja:
50 g czekolady deserowej
Krem obsypujemy z góry otartą czekoladą deserową.
Tak przygotowane ciasto powinniśmy pozostawić w spokoju na min. 12 godzin – co będzie trudne. Musimy uzbroić się w cierpliwość, aby smaki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!