Pieczona potrawka z piersi kurczaka
Mięso kurczaka jest bogate w łatwoprzyswajalne białko i ubogie w tłuszcz. Szkoda byłoby zmarnować ten potencjał kurczaka podczas jego smażenia. Przedstwiam dzisiaj alternatywę na zdrowy i prosty w przygotowaniu obiad.
Marynata:
0,5 kg piersi kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: kurkuma, papryka słodka i ostra, imbir
sól
***
Żeby mięso kurczaka podczas pieczenia nie stało się suche i twarde, potrzebna jest marynata, która je nawilży i zkruszy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy olejem, sokiem z cytryny i doprawiamy. Mięso powinno poleżeć w marynacie co najmniej 2 godziny, zanim zaczniemy je piec.
Dodatki do mięsa:
cukinia
marchew
cebula
przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny (cytrynowy)
sól
***
Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasteki, a cebulę drobno siekamy. Warzywa wsypujemy do naczynia żaroodpornego obsypujemy solą i przyprawami, a następnie mieszamy dłońmi, aby smak równomiernie się rozłożył. Mięso rozkładamy po całości naczynia.
Potrawkę pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180-190 st. C – przez pierwszą godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby, podczas pieczenia potrawkę można podlać wodą lub bulionem warzywnym.
Smacznego!