Ciasto śliwkowe z orzechową nutą
Śliwki kojarzą mi się z powidłami, pieczonym schabem, ale również z domowym ciastem. W klasycznej wersji śliwki po prostu piecze się na placku kruchym lub drożdżowym. Jednak odeszłam od tego schematu i przedstawiam Wam śliwkę w puszystym cieście, otuloną słonecznikiem, a do tego w towarzystwie orzechów włoskich.
Składniki:
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 śliwek węgierek
6 orzechów włoskich
Orzechy oczywiście pozbawiamy łupin i prażymy przez około 2 minuty na suchej patelni. Przesypujemy orzechy na ściereczkę i rolujemy, aby pozbawić je goryczkowej skórki.
Śliwki przepoławiamy i pozbawiony pestek.
Oddzielamy żółtka od jajek. Ubijamy pianę z białek z odrobiną cukru. W drugiej misce ucieramy na jasną masę żółtka z cukrem. Dodajemy do masy stopniowo masę i miksujemy na wolnych obrotach. W dalszym ciągu misując, wsypujemy ostrożenie mąkę i proszek. Na koniec dolewamy olej.
Masę wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze masy rozsypujemy równomiernie orzechy i na wierzch rozkładamy symetrycznie śliwki skórką do dołu.
Ciasto pieczemy przez około 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temeratury 180 st. C.
Smacznego!