Jabłecznik z papierówkami i cynamonem

DSC05347

Sezon na papierówki w pełni. Są to bardzo nietrwałe owoce, ale to także ich zaleta, gdyż nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Doskonale sprawdzą się w lekkich i szybkich jabłecznikach.

Przepis na dużą blachę

Składniki:

4 żółtka

 6 białek

1 szklanka cukru

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1-2 łyżeczki cynamonu

800 g pokrojonych drobno papierówek

DSC05338

W misce nr 1 miksujemy białka na sztywną pianę z odrobiną cukru. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem. Do żółtek dodajemy powoli pianę i łączymy na najniższych obrotach. Delikatnie, ale dokładnie miksujemy masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy oleju i ostani raz mieszamy.

Masę wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy drobno pokrojone kawałki papierówek. Jabłka obsypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez około godzinę.

DSC05350

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *