Jabłecznik z papierówkami i cynamonem
Sezon na papierówki w pełni. Są to bardzo nietrwałe owoce, ale to także ich zaleta, gdyż nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. Doskonale sprawdzą się w lekkich i szybkich jabłecznikach.
Przepis na dużą blachę
Składniki:
4 żółtka
6 białek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki cynamonu
800 g pokrojonych drobno papierówek
W misce nr 1 miksujemy białka na sztywną pianę z odrobiną cukru. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem. Do żółtek dodajemy powoli pianę i łączymy na najniższych obrotach. Delikatnie, ale dokładnie miksujemy masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy oleju i ostani raz mieszamy.
Masę wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozkładamy drobno pokrojone kawałki papierówek. Jabłka obsypujemy cynamonem.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez około godzinę.
Smacznego!