Nektarynkowiec
Ciasta z owocami są delikatniejsze, wilgotniejsze i lżejsze, dlatego tak chętnie jemy je w okresie letnim. W sprzedaży mamy wiele sezonowych owoców, między innymi nektarynki. Różnią się one od brzoskwiń tym, że podczas pieczenia zmieniają miejscami swoją barwę i nadają ciastu subtelnego smaku śliwek.
przepis na małą tortownicę
Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
3 dojrzałe nektarynki pokrojone w ósemki
Jajka rozbijamy trzepaczką. Powoli dosypujemy cukru, cały czas ubijając jajka. Dodajemy proszek i budyń – dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy mąkę i zamaszystymi ruchami łączymy wszystko trzepaczką tak, aby masa pozbawiona była grudek. Na koniec dolewamy do masy rozpuszczonego masła (ale nie zbyt gorącego) i mieszamy.
Masę wylewamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na górze rozkładamy ósemki nektarynek.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez godzinę – tak, by środek się zapiekł i nie był surowy.
Do dekoracji wystarczy cukier puder.
Smacznego!