Ciasto z jagodami
Jagodzianki drożdżowe to nie jedyny sposób na przygotowanie słodkiego deseru z leśnych skarbów. Jagody posłużyć mogą również jako nadzienie do kruchego ciasta. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, aby wyczarować jagodową przyjemność.
przepis na dużą blachę
Składniki ciasta:
3 szklanki mąki pszennej typ 500
2/3 szklanki cukru
200 g masła
5 żółtek
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Sypkie składniki mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i jogurt. Dłońmi łączymy składniki. Gdy uzyskujemy zwartą masę, przenosimy się z wyrabianiem ciasta na stolnicę.
Składniki nadzienia:
ok. 300-400 g jagód
4 łyżkek cukru
Umyte jagody chwilę podgotowyjemy z cukrem, aby delikatnie się rozpadły i stworzyły masę. Do przepisu dobre są także konfitury jagodowe, najlepiej własnej produkcji.
Składniki pokrycia nadzienia:
5 białek
2 łyżki cukru
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Powróćmy jednak do naszego kruchego ciasta. Tworzymy z ciasta wałek i odcinamy ok. jedną trzecią – ta mniejsza część posłuży nam do zrobienia dekoracji. Pozostałą część rozwałkowujemy i układamy na blasze, starając się ulepić wyższe boki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby nie powstały niepotrzebne pęcherze podczas pieczenia. Taki spód pieczemy przez około 30 minut do zruminienia spodu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Gdy spód się zrumieni, wyciągamy blachę z piekarnika. Na spód wylewamy nasze jagody i rozprowadzamy równo po całości. Następnie na nadzieniu rozkładamy ubitą pianę. Na samej górze rozkładamy paseczki z części ciasta, która nam została. /Paski , nadzienie i pianę przygotowujemy podczas pieczenia się spodu w piekarniku/.
Wkładamy ciasto znowu do piekarnika i dopiekamy jeszcze przez 40-45 minut do zrumienienia nie tylko białka, ale też ciasta na górze.
Smacznego!