Ciasto z jagodami

DSC05310

Jagodzianki drożdżowe to nie jedyny sposób na przygotowanie słodkiego deseru z leśnych skarbów. Jagody posłużyć mogą również jako nadzienie do kruchego ciasta. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, aby wyczarować jagodową przyjemność.

przepis na dużą blachę

Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej typ 500

2/3 szklanki cukru

200 g masła

5 żółtek

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

DSC05311

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Sypkie składniki mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone masło, żółtka i jogurt. Dłońmi łączymy składniki. Gdy uzyskujemy zwartą masę, przenosimy się z wyrabianiem ciasta na stolnicę.

DSC05312

Składniki nadzienia:

ok. 300-400 g jagód

4 łyżkek cukru

Umyte jagody chwilę podgotowyjemy z cukrem, aby delikatnie się rozpadły i stworzyły masę. Do przepisu dobre są także konfitury jagodowe, najlepiej własnej produkcji.

Składniki pokrycia nadzienia:

5 białek

2 łyżki cukru

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

DSC05314

Powróćmy jednak do naszego kruchego ciasta. Tworzymy z ciasta wałek i odcinamy ok. jedną trzecią – ta mniejsza część posłuży nam do zrobienia dekoracji. Pozostałą część rozwałkowujemy i układamy na blasze, starając się ulepić wyższe boki. Dno ciasta nakłuwamy widelcem, aby nie powstały niepotrzebne pęcherze podczas pieczenia. Taki spód pieczemy przez około 30 minut do zruminienia spodu w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Gdy spód się zrumieni, wyciągamy blachę z piekarnika. Na spód wylewamy nasze jagody i rozprowadzamy równo po całości. Następnie na nadzieniu rozkładamy ubitą pianę. Na samej górze rozkładamy paseczki z części ciasta, która nam została. /Paski , nadzienie i pianę przygotowujemy podczas pieczenia się spodu w piekarniku/.

DSC05316

Wkładamy ciasto znowu do piekarnika i dopiekamy jeszcze przez 40-45 minut do zrumienienia nie tylko białka, ale też ciasta na górze.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *