Błyskawiczna drożdżówka
Jeżeli jesteśmy leniwi i niecierpliwi, ten przepis na drożdżówkę jest wprost idealny. Czas pracy i oczekiwania zostaje skrócony za sprawą użycia drożdży instant. A przecież nic tak nie cieszy w letnie popołudnie, jak zjedzenie jeszcze ciepłej drożdżówki ze szklanką zimnego mleka.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka ciepłego mleka
75 g płynnego masła
8 g drożdży instant w proszku
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i drożdże w proszku. Mieszamy wszystko, a następnie wbijamy jajka i dolewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Za pomocą łyżki łączymy dokładnie składniki, po czym strumieniem dolewamy płynnego masła. Mieszamy całość energicznie jeszcze przez 10 minut.
Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy masę drożdżową. Pozostawiamy formę w ciepłym miejscu na około 20 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!