Pasztet drobiowo-wieprzowy
Lubimy pasztety, ale nie zawsze decydujemy się na ich pieczenie. Niestety kupowany w sklepie pasztet można przyrównać do damskiej torebki mieszczącej w sobie nieodgadnioną listę szpargałów. Mimo wszystko, wolę wiedzieć co ląduje na moim stole, dlatego decyduję się na jedzenie wyłącznie domowcyh pasztetów. Oto przepis na jeden z nich.
Przepis na 2 małe foremki pasztetu.
Składniki:
2 ćwiartki kurczaka (ok. 0,5 kg)
200 g wątróbki wieprzowej
400 g karkówki wieprzowej
3 jaja
ciabata (80 g)
3/4 szklanki mleka
2 cebule
2 łyżeczki soli
przyprawy: gałka muszkatałowa, imbir, pieprz czarny, liście kolendry
W dużym garnku ogrzewamy wodę, do której wrzucamy umyte mięso, wątróbkę i cebule. Gotujemy wszystko na średnim ogniu przez około 20-30 minut. Wyciągamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciabatę zalewamy mlekiem, żeby wchłonęła wilgoć i zmiękła.
Przepuszczamy przez maszynkę zarówno to, co ugotowaliśmy, jak również odciśniętą ciabatę. Od Was zależy, czy wykorzystacie również drobiowe skórki, jednak musicie brać pod uwagę, że pasztet straci na wilgoci, jeżeli z nich zrezygnujecie.
Do zmielonej masy dodajemy jaja i dolewamy mleko od ciabaty (aby masa była bardziej wilgotna). Nie boimy się dużej ilości przypraw – to dzięki nim pasztet stanie się wyrazisty. Moim zdaniem 2 łyżeczki soli zdecydowanie powinny wystarczyć.
Masę wylewamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temeratury 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut.
Pasztet kroimy i serwujemy dopiero, gdy ostygnie. Dobrze będzie się komponował ze świeżymy warzywami.
Smacznego!
I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!|