Lekki biszkopt z truskawkami
Świeże owoce, zimne desery i lekkie jak piórko ciasta – z tymi smakołykami kojarzy mi się lato. Czas najwyższy zrobić lekki biszkopt z truskawkami, którego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku.
Składniki biszkoptu:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju rzepakowego
***
Oddzielamy białko od żółtek. W misce nr 1 ubijamy na sztywno białka z odrobiną cukru, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem. Powoli dodajemy pianę z białek do żółtek i mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem i dalej mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dolewamy finalnie oleju.
Masę wylewamy do dużej tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką – wylana masa nie powinna sięgać wyżej niż do 1/3 wysokości rantów. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut w 170 st. C. Ciasto powinno równomiernie urosnąć i lekko się zarumienić.
Przybranie:
0,5 kg truskawek
galaretka z owoców leśnych bez sztucznych barwników
***
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Gdy ciasto już przestygnie (ale jest jeszcze ciepłe), owijamy je z góry tortownicy folią spożywczą, żeby wierzch ciasta zwilgotniał.
Odkrywamy ciasto i kładziemy na nim przekrojone truskawki. Polewamy całość galaretką dopiero wtedy, gdy galaretka rzeczywiście zacznie przemieniać się w żel. W innym wypadku ciasto wchłonnęłoby całość płynu. Odstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
Smacznego!