Lekki biszkopt z truskawkami

DSC04736

Świeże owoce, zimne desery i lekkie jak piórko ciasta – z tymi smakołykami kojarzy mi się lato. Czas najwyższy zrobić lekki biszkopt z truskawkami, którego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku.

DSC04744

Składniki biszkoptu:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju rzepakowego

***

Oddzielamy białko od żółtek. W misce nr 1 ubijamy na sztywno białka z odrobiną cukru, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem. Powoli dodajemy pianę z białek do żółtek i mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę z proszkiem i dalej mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dolewamy finalnie oleju.

Masę wylewamy do dużej tortownicy natłuszczonej i obsypanej mąką – wylana masa nie powinna sięgać wyżej niż do 1/3 wysokości rantów. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut w 170 st. C. Ciasto powinno równomiernie urosnąć i lekko się zarumienić.

DSC04741

Przybranie:

0,5 kg truskawek

galaretka z owoców leśnych bez sztucznych barwników

***

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Gdy ciasto już przestygnie (ale jest jeszcze ciepłe), owijamy je z góry tortownicy folią spożywczą, żeby wierzch ciasta zwilgotniał.

Odkrywamy ciasto i kładziemy na nim przekrojone truskawki. Polewamy całość galaretką dopiero wtedy, gdy galaretka rzeczywiście zacznie przemieniać się w żel. W innym wypadku ciasto wchłonnęłoby całość płynu. Odstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.

DSC04738

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *