Pulpety z letnimi warzywami – gluten free
W letnie dni smażone potrawy schodzą w cień, ustępując miejsca lekkim daniom bazujących na świeżych warzywach. Pora zatem na pulpety, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki pulpetów:
0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
jajko
listki natki pietruszki
czubata łyżka bułki tartej (gluten free)
mąka kukurydziana – do obtoczenia
pieprz cytrynowy i ziołowy
sól
***
Mięso wraz z jajkiem i pryprawami wyrabiamy dłonią. Dolewamy do masy trochę ciepłej wody, żeby pulpety nie były twarde. Gdy masa będzie luźna i klejka, dosypujemy byłki i dorzycamy posiekanej natki pietruszki. Formujemy kulki i obtaczamy je w mące kukurydzianej.
Składniki wywaru:
mała cukinia – 350 g
2 pomidory
2 cebule
ziele angielskie
3 liście laurowe
sól
***
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej cebulę, pomidory (sparzone, pozbawione skórek i gniazd nasiennych), liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Po 5 minutach wrzucamy delikatnie pulpety, zmniejszamy gaz pod garnkiem i przykrywamy. Po kolejnych pięciu minutach wrzucamy pokrojoną w półplastry cukinię (wraz ze skórką). Całość doprawiamy solą. Po 10 minutach pulpety są gotowe, a cukinia wcale nie jest rozgotowana.
Danie można podawać zarówno z wywarem jak i bez. Moim zdaniem dobrze komponuje się z nim kasza.
Smacznego!