Letni bigos z młodej kapusty
Nie jestem entuzjastką ciężkiej kuchni, aczkolwiek lubię odwoływać się do tradycyjnej kuchni polskiej. Dzisiaj postanowiłam pokazać Wam bigos w nieco lżejszym wydaniu. Delikatność młodej kapusty wraz z odpowiednimi dodatkami sprawi, że danie nie będzie nam ciążyć na żołądku, natomiast kiełbaska uwydatni charakterystyczny smak bigosu.
Illość porcji: 6-8
Składniki:
główka młodej kapusty
marchewka
kwaśne jabłko
2 cebule
2 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
2 pałki kiełbasy dobrej jakości
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz czarny
sól
***
Do dużego garnka nalewamy około 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w drobne paski kapustę oraz pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę. Zmniejszamy lekko ogień i wrzucamy liść wraz z zielem angielskim.
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami zaczynamy smażyć na złoto pokrojoną kiełbasę. Następnie wrzucamy ją do garnką z kapustą. Gdy obsmażymy już całą kiłbasę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Gdy cebula lekko zmięknie i się zarumieni, na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Całość mieszamy do momentu zmiękczenia pomidorów. Następnie zawartość patelni wrzucamy do garnka.
Gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Nie zapominajmy o mieszaniu i ewentualnym podlewaniu bigosu odrobiną wody, aby nie dopuścić do przypalenia. Dopiero, gdy bigos się ugotuje, doprawiamy go solą i pieprzem.
Smacznego!