Delikatny i kwaśny sernik na zimno

DSC04487

Jest coraz cieplej, więc częściej serwujemy sobie lekkie i chłodne dania. Desery prosto z lodówki lub zamrażanika mają wzięcie, zatem przedstawiam Wam moją delikatna wersję sernika innego niż wszystkie.

DSC04460

Składniki sernika:

1 litr mleka (2% tł.)

3/4 szklanki słodkiej śmietanki (18% tł.)

1/3 szklanki cukru

1 budyń o smaku cytrynowym

25 g żelatyny

2 łyżki wody

Wodę zagotowujemy w dużym garnku. Wlewamy prawie całe mleko i śmietankę. W kubku rozpuszczamy część mleka, którą zostawiliśmy, z cukrem i budyniem. Gdy mleko się podgrzało, powoli wsypujemy żelatynę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Po chwili wlewamy zawartość kubka i mieszamy aż do zagotowania, czyli do podniesienia się mleka. Mieszanie za pomocą trzepaczki sprawi, że masa napowietrzy sie i nabierze lekkości.

DSC04462

Po lekkim ostudzeniu wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem z dołu i po bokach. Wkładamy formę na noc do lodówki.

DSC04463

Składniki galaretki:

1 pomarańcza (otarta skórka i sok)

2 szklanki płynu (woda + sok z pomarańczy)

1 kisiel o smaku cytrynowym

3 łyżki żelatyny

1/4 szklanki cukru

Pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok do szklanki. Szklankę z sokiem uzupełniamy do pełna wodą. Tworzymy pomarańczową miksturę ze skórki otartej i soku wyciśniętego z naszej pomarańczy, cukru, kisielu i wody.

W rondelku zagotowujemy szklankę wody. Wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczką. Po chwili dolewamy miksturę i dalej energicznie mieszamy. Robimy to do uzyskania kleistej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia na 20 minut.

DSC04465

Galaretką polewamy schłodzony sernik i wkładamy do lodówki na godzinę.

Do dekoracji użyłam soczystych cząsteczek grejpfruta bez błonek oraz wiórek kokosowych. Deser nie jest za słodki, a dzięki kwaśnym dodatkom orzeźwia w ciepłe dni.

DSC04492

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *