Wilgotne babeczki kakaowo-porzeczkowe

DSC04438

Majowe pikniki na trawie pozwalają nam cieszyć się wiosennym słońcem i zapachem kwitnących drzew. To również okazja do zjedzenia miniaturowych przekąsek, które przygotowujemy zawczasu w domu. Wygodnym rozwiązaniem na deser w plenerze jest zrobienie babeczek. Dzisiaj proponuję Wam delikatne, wilgotne i bardziej wytrawne niż zwykle kakaowe babeczki z konfiturą porzeczkową i wiórkami kokosowymi.

Ilość porcji: 12 babeczek

DSC04426

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej (typ 650)

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki wiórek kokosowych

2 łyżki kakao

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

300 g jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju rzepakowego

3-4 łyżki konfitury porzeczkowej

***

Potrzebujemy dwóch misek. W jednej mieszamy ze sobą składniki suche. W drugiej misce rozmącamy jajka, a następnie dodajemy składniki mokre. Kolejnym krokiem jest wlanie zawartości drugiej miski do miski z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki.

Masę wylewamy do foremek (do 2/3 wysokości). Pieczemy babeczki przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Chcąc sprawdzić czy babeczki są już gotowe, wkłdamy do jednej z nich wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu ciasto się do niej nie przyklei, to możemy wyciągać babeczki.

Zdecydowałam się jedynie na posypanie babeczek cukrem pudrem. Zależało mi na tym, by babeczki nie były zbyt słodkie, lecz by dało się wyczuć cierpkość porzeczek, gorycz kakao i rześki aromat kokosa.

DSC04443

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.