Pieczone podudzia na ostro z jabłkowo-imbirowym towarzystwem
Już jakiś czas temu zrezygnowałam z gotowych mieszanek przypraw i zaczęłam bawić się tworzeniem swoich własnych. To nas rozwija jako kucharzy, ale także daje pewności co do zawartości mieszanki (pozbawionej sztucznych wzmacniaczy smaku). Dzisiaj polecam lubiane przez wszystkich podudzia kurczaka w mojej autorskiej aranżacji.
Składniki:
4 podudzia kurczaka
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
imbir w proszku
sól
Z przypraw przygotowujemy mieszankę. Umyte i osuszone podudzia nacieramy uzyskaną mieszanką. Niech mięso przechodzi ich smakiem co najmniej pół godziny.
Dodatki:
jabłko
2 ziemniaki
marchewka
cebula
imbir w proszku
pieprz czarny
sól
Jabłko wydrżąmy w środku i kroimy razem ze skórą na cząstki. Młode i wyszorowane ziemniaki przekrawamy na talarki. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy na pół, a następnie w półplasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy najpierw ziemniaki – solimy i pieprzymy. Później kładziemy jabłka i cebulę, a na wierzch wysypujemy startą marchewką. Doprawiamy wszystko imbirem, pieprzem i solą.
Na tak uzyskanym podeście warzywno-owocowym ustawiamy podudzia. Wytapiający się z nich tłuszcz wzbogaci smakiem nasze dodatki. Całość pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w 180 st. C, ale na 5 minut przed wyjęciem zdejmujemy pokrywkę i podkręcamy temperaturę, aby skórka na udka się lekko przypiekła.
Smacznego!