Placki jaglane – gluten free
Wielu z nas pozostają resztki z obiadu – jak nadprogramowa ilość kaszy czy ryżu. Zdecydowanie nie powinniśmy łatwą ręką wyrzucać jedzenia, ale zrobić z takich oto półproduktów nowe dania. Placki jaglane to między innymi jeden z wariantów kulinarnych metamorfoz.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej (200 g ugotowanej)
2 jaja
1 drobno pokrojona cebula
1/3 szklanki mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
majeranek
sól
Ugotowana kasza musi przestygnąć, a najlepiej jak jest pozostałością po wczorajszym posiłku. Dodajemy do niej rozmącene jajka, mąkę i cebulę. Aby rozcieńczyć masę, dolewamy mleko. Na koniec przyprawiamy ok. 1/3 łyżeczki soli i 2 łyżeczkami majeranku.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zdejmując placki z patelni, odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Osobiście najbardziej lubię jeść placki z jogurtem naturalnym przyprawionym pieprzem ziołowym.
Smacznego!