Czerwona pasta rybno-jajeczna
Dobrze jest zrobić w zapasie coś na czarną godzinę, coś, co wystarczy wyjąć z lodówki, coś, co szybko przekąsimy. Zrobienie pasty nie jest trudne i wystarczy jej niewiele by urozmaicić nasze „szybkie” kanapki.
Czas przygotowania: 20-25 minut
Składniki:
1 makrela (200 g)
3 ugotowane na twardo jaja
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g jogurtu typu greckiego light (2% tł.)
sok z 1/2 cytryny
przyprawy: papryka słodka, pieprz cayenne
***
Makrelę obieramy z ości, a przebrane mięso ugniatamy w dłoniach (by przy okazji wyłapań te najmniejsze ości). Jajka i cebulę drobniutko kroimy. Masę zalewamy jogurtem i koncentratem, a na koniec przyprawiamy. Jeżeli chcecie, aby Wasza pasta była aksamitna i jednorodna, użyjcie blendera.
Pasta świetnie nada się do zrobienia mini kanapek na przyjęcie. Nie musicie jej zjadać od razu, w końcu może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!