Chlebek kukurydziany – gluten free

DSC04257

Przyszła pora na coś bezglutenowego, banalnie prostego w przygotowaniu i smacznego. Zachęcam Was do upieczenia kukurydzianego chlebka, który w końcu zastępni te znudzone, bezglutenowe wafle ryżowe. Przypominam, że w mące kukurydzianej znajduje się dużo błonnika i cennych witamin.

DSC04246

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka mleka

30 g drożdży

2 łyżeczki cukru

sól

Do delikatnie ogrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże z łyżką mąki kukurydzianej. Czekamy aż mieszanina zwiększy swoją objętość.

Do zaczynu drożdżowego dosypujemy mąkę i trochę soli. Wyrabiamy chwilę. Przekładamy całość do prostokątnej formy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

DSC04250

Górę chlebka możemy obsypać ziołami, pestkami bądź ziarenkami. Zdecydowałam się tym razem na zioła prowansalskie. Tak przygotowany chlebek pieczemy przez 40 minut w 180 st. C.

DSC04260

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.