Chlebek kukurydziany – gluten free
Przyszła pora na coś bezglutenowego, banalnie prostego w przygotowaniu i smacznego. Zachęcam Was do upieczenia kukurydzianego chlebka, który w końcu zastępni te znudzone, bezglutenowe wafle ryżowe. Przypominam, że w mące kukurydzianej znajduje się dużo błonnika i cennych witamin.
Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
30 g drożdży
2 łyżeczki cukru
sól
Do delikatnie ogrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże z łyżką mąki kukurydzianej. Czekamy aż mieszanina zwiększy swoją objętość.
Do zaczynu drożdżowego dosypujemy mąkę i trochę soli. Wyrabiamy chwilę. Przekładamy całość do prostokątnej formy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Górę chlebka możemy obsypać ziołami, pestkami bądź ziarenkami. Zdecydowałam się tym razem na zioła prowansalskie. Tak przygotowany chlebek pieczemy przez 40 minut w 180 st. C.
Smacznego!