Grzeszny mazurek wielkanocny

DSC04181

Kusi nas idealnym połączeniem cukru, tłuszczu i soli. Na to grzeszne połączenie czekamy cały rok. Mój mazurek kryje w sobie nutę orzechów, karmelu, czekolady i palonego masła. Na szczęście dla naszej sylwetki wystarczy mały kawałek, aby zakosztować pełni smaków.

Składniki ciasta:

2 żółtka

200 g masła extra (zimnego)

1 szklanka mąki pszennej

1,5 szklanki krupczatki

0,5 szklanki cukru

0,5 łyżeczki sody

2 szczypty soli

DSC04156

Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy żółtka i pokrojone masło. Całymi dłońmi przecieramy składniki. W ten sposób uzyskujemy ziarenka jak na kruszonkę.

Ciasto wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i dociskamy dłonią tak, aby uzyskać zwarty spód.

DSC04157

Pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez około 45 minut.

Składniki pomady:

2 szklanki słodkiej śmietanki – 18 % tł. (500 ml)

0,5 szklanki cukru

100 g ziaren słonecznika

6 orzechów włoskich

2 szczypty soli

DSC04165

W garnuszku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Dodajemy ziarna i pokruszone wnętrze orzechów włoskich. Gotujemy wszystko na minimalnym ogniu przez około 30 minut do uzyskania karmelowo-budyniowej konsystencji. Pamiętajmy o mieszaniu co chwilę, aby pomada się nie przypaliła.

Po delikatnym ostudzeniu (10 minut), rozprowadzamy pomadę po cieście tak, aby ziarenka i orzechy pojawiły sie wszędzie.

DSC04168

Dekoracja:

mleczna czekolada

Górę mazurka najlepiej jest polać rozpuszczoną, mleczną czekoladą. Czyż nie wygląda to kusząco?

DSC04171Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.