Babeczki marchewkowe

DSC04162

Ciasto na bazie marchewki jest wdzięczne, gdyż zachowuje wilgoć i zachwyca przyjemną konsystencją. Jeżeli nie macie pomysłów na nadchodzące święta, może ten przepis Was zainspiruje.

Składniki ciasta:

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki oleju rzepakowego

2 średnie marchewki

szczypta cynamonu

DSC04161

Oddzielamy białka od żółtek. W misce nr 1 ubijamy białka z łyżką cukru, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z resztą cukru. Do miski nr 2 dodajemy mlek i olej – mieszamy. Dosypujemy mąki, proszku, a na koniec dodajemy otartekj marchewki. Na koniec do masy delikatnie dodajemy białek i mieszmamy wszystko łyżką.

Babeczki pieczemy (w zależności od wielkości formy) przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Dekoracja:

polewa z białej czekolady

wiórki kokosowe

DSC04164

Proponuję udekorować babeczki polewą uzyskaną z białej czekolady. /Czekoladę rozpuszczmy w miseczce znajdującej się nad gotującym się garnkiem – jest to tzw. kąpiel wodna. Rozpuszczoną czekoladę rozcieńczamy odrobiną wody./Posypujemy wierzch wiórkami, które przykleją się do babeczek.

Smacznego! 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *