Babeczki marchewkowe
Ciasto na bazie marchewki jest wdzięczne, gdyż zachowuje wilgoć i zachwyca przyjemną konsystencją. Jeżeli nie macie pomysłów na nadchodzące święta, może ten przepis Was zainspiruje.
Składniki ciasta:
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 średnie marchewki
szczypta cynamonu
Oddzielamy białka od żółtek. W misce nr 1 ubijamy białka z łyżką cukru, a w misce nr 2 ucieramy żółtka z resztą cukru. Do miski nr 2 dodajemy mlek i olej – mieszamy. Dosypujemy mąki, proszku, a na koniec dodajemy otartekj marchewki. Na koniec do masy delikatnie dodajemy białek i mieszmamy wszystko łyżką.
Babeczki pieczemy (w zależności od wielkości formy) przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Dekoracja:
polewa z białej czekolady
wiórki kokosowe
Proponuję udekorować babeczki polewą uzyskaną z białej czekolady. /Czekoladę rozpuszczmy w miseczce znajdującej się nad gotującym się garnkiem – jest to tzw. kąpiel wodna. Rozpuszczoną czekoladę rozcieńczamy odrobiną wody./Posypujemy wierzch wiórkami, które przykleją się do babeczek.
Smacznego!