Zupa warzywna z czerwoną soczewicą
Niemal codziennie na moim stole gości zupa. Lubię, gdy jest delikatna, lekka i pełna warzyw. Przedstawiam Wam moją szybką wersję odżywczej i smacznej zupy na bazie prostych warzyw i czerwonej soczewicy, która dostarcza nam cennego białka.
Czas przyrządzenia: 30 minut
Ilość porcji: 6-8 porcji
Składniki:
marchew
pietruszka
2 łodyżki selera naciowego
cebula
1/2 czerwonej papryki
100 g czerwonej soczewicy
100 ml słodkiej śmietanki (12%)
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
2 litry wody
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę, selera i paprykę kroimy w małą kostkę.
Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy świeże warzywa z soczewicą oraz przyprawami (liść laurowy i ziele angielskie).
Gotujemy przez około 15-20 minut na dużym ogniu. Po odstawieniu garnka z ognia, zalewamy całość śmietanką i finalnie solimy do smaku.
Smacznego!