Ciasto cytrynowe z polewą kakaowo-pomarańczową
W marcu musimy zdać się jeszcze na importowane owoce. Mam nadzieję, że cytrusy Wam się nie znudziły, gdyż szybkie i pachnące ciasto z ich wykorzystaniem jest na wyciągnięcie Waszych rąk.
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 budyń waniliowy (40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek. W misce nr 1 ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli i cukru. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem i skórką cytrynową. Powoli do miski nr 2 dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i powoli miksujemy. Na koniec dolewamy olej i ostatni raz miksujemy.
Masę wylewamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez około 45 minut.
Polewa:
sok z 1/2 pomarańczy
50 g masła
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Gdy ciasto zaczyna stygnąć, przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy sok i wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier, kakao i skórkę (zostawiamy sobie odrobinę skórki do dekoracji). Podgrzewamy do odparowania i zgęstnienia polewy.
Po około 5 minutach polewa nadaje się do polania nią ciasta. Na polewę rozrzucamy odrobinę skórki, która nam została.
Smacznego!