Ciasto cytrynowe z polewą kakaowo-pomarańczową

DSC04107

W marcu musimy zdać się jeszcze na importowane owoce. Mam nadzieję, że cytrusy Wam się nie znudziły, gdyż szybkie i pachnące ciasto z ich wykorzystaniem jest na wyciągnięcie Waszych rąk.

DSC04104

Składniki:

5 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 budyń waniliowy (40 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

Oddzielamy żółtka od białek. W misce nr 1 ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli i cukru. W misce nr 2 ucieramy żółtka z cukrem i skórką cytrynową. Powoli do miski nr 2 dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i powoli miksujemy. Na koniec dolewamy olej i ostatni raz miksujemy.

Masę wylewamy do natłuszczonej i odsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez około 45 minut.

DSC04099

Polewa:

sok z 1/2 pomarańczy

50 g masła

1 łyżka kakao

3 łyżki cukru

skórka otarta z 1 pomarańczy

Gdy ciasto zaczyna stygnąć, przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy sok i wrzucamy masło. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier, kakao i skórkę (zostawiamy sobie odrobinę skórki do dekoracji). Podgrzewamy do odparowania i zgęstnienia polewy.

Po około 5 minutach polewa nadaje się do polania nią ciasta. Na polewę rozrzucamy odrobinę skórki, która nam została.

DSC04102

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *