Kotlety z zielonej soczewicy – gluten free
Kotlety nie muszą być mięsne by dawać sporą dawkę białka oraz energii. Zachęcam Was do wykorzystywania w kuchni bogatych w witaminy roślin strączkowych do przyrządzania pożywnych obiadów. Może polubicie soczewicę tak jak ja.
Składniki:
150 g zielonej soczewicy
1 całe jajo
białka z 2 jaj
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
cebula
ząbek czosnku
przyprawy: pieprz czarny, gałka muszkatałowa, ziarna kolendry, kurkuma
sól
/olej rzepakowy do smażenia/
Soczewicę gotujemy na wolnym ogniu dzień wcześniej przez około 1 godzinę.
Ugotowaną soczewicę ucieramy dłonią z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, szczyptą gałki, łyżeczką rozgniecionych ziaren kolendry, dwiema szczyptami kurkumy i pieprzu. Masę wyrabiamy i solimy do smaku – możemy spróbować, aby sprawdzić doprawienie.
Do masy dodajemy jajka i mąkę – powstaje zwarta, ale lepka w konsystencji. Kotlety zamiast formować w dłoniach, będziemy układać na bieżąco za pomocą łyżki na patelni.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Kotlety z zielonej soczewicy proponuję podawać z sałatką z sosem jogurtowym.
Smacznego!