Ciastka kakaowo-jaglane ze skórką z pomarańczy – gluten free
Przyszła pora na ciasteczka bezglutenowe, delikatnie kakaowe z wyczuwalną nutą pomarańczy. Z pewnością urozmaicą jadłospis nie tylko osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
2 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki kakao
200 g masła extra
3 jajka
W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki. Następnie dodajemy pokrojone masło i jajka. Łączymy dłonią i ugniatamy. Powstaje zwarta, ale lepka masa. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki jaglanej i obtaczamy w niej na stolnicy ciasto, formując wałeczki jak na kopytka. Za pomocą noża odcinamy kawałki wałeczka – to będą nasze ciasteczka.
Dekoracja:
starta skórka z pomarańczy
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Im ciaśniej je ułożymy, tym większe prawdopodobieństwo, że ciastka się skleją. Na górze ciastek kładziemy odrobinę skórki dla podbicia smaku. W zależności od tego jakie ciasta lubimy (czy kruche czy jednak wilgotne w środku) pieczemy od 12 do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Smacznego!