Zielona pasta z wędzonej makreli
Wydaje mi się, że pospolita makrela jest niedoceniana. A przecież zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagających pracę mózgu i obniżających cholesterol), ogrom selenu (zwiększającego odporność), witaminy z grupy B, witaminę A i E (odpowiadające za wygląd skóry, chroniące przed anemią) oraz wapń, fosfor i witaminę D (wzmacniające kości i zęby). Przedstawiam Wam ciekawą propozycję na rybną przekąskę.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 wędzona makrela (250 g)
2-3 łodyżki selera naciowego
liście kapusty pekińskiej
200 g zielonego groszku
1/2 pora
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Najbardziej żmudną czynnością jest obieranie makreli i pozbawianie ją ości. Radzę dokonywać wstępnego oczyszczenia mięsa, a następnie ugniatania go w misce. To pozwoli wyłapać dłonią małe ości. Groszek rozgniatamy, natomiast pozostałe warzywa drobno kroimy.
Dressing:
350 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wypełnieniem suchych składników będzie duża ilość jogurtu. Nada on paście kremowej konsystencji. Pamiętajcie, aby nie solić pasty, gdyż makrela jest dostatecznie słona – poza tym musztarda i groszek również zawierają w sobie sól.
Proponuję podawać pastę z makreli na pieczywie lub waflach ryżowych.
Smacznego!