Ostra sałatka paprykowa z jajkiem
Jeżeli lubicie piekącą ostrość chilli i chcielibyście zasmakować odchudzonej, a przede wszystkim pożywnej sałatki, to polecam Wam prosty wariant przedwiosennego lunchu. Rezygnujemy z ciężkich, majonezowych sosów na rzecz lżejszych dressingów. Natomiast ospały metabolizm podkręcimy za sprawą zawartej w papryczkach kapsaicynie.
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
czerwona papryka słodka
1/2 ostrej papryki chilli
liście kapusty pekińskiej
cebula
200 g kukurydzy
2-4 jajka ugotowane na twardo
Dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego
100-150 g odtłuszczonego jogurtu greckiego (4% tł.)
przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka, bazylia
sól
Warzywa kroimy jak najdrobniej. Ilość chilli zależy oczywiście od naszych upodobań. Osobiście uwielbiam ostre dania, dlatego użyłam aż 1/2 papryczki. Jajka można podać w taki sam sposób jak na zdjęciu, albo od razu wkroić do sałatki.
Dressing na bazie oleju i jogurtu jest doskonałym zamiennikiem majonezu – zdecydowanie mniej kalorycznym, choć o podobnej konsystencji.
Smacznego!