Maksymalnie krucha szarlotka
Nie będę wmawiać, że kruche ciasto jest dietetyczne, zdrowe i lekkie. Ale w końcu nadszedł upragniony weekend, czyli moment na rozpieszczenie swojego podniebienia – oczywiście w rozsądnych granicach. Polecam zatem zabawę w okruszki, podczas jedzenia tej rustykalnej i prostej w przygotowaniu szarlotki.
Składniki kruchego ciasta:
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
150 g zimnego masła
1 szklanka krupczatki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
***
W dużej misce mieszamy produkty sypkie: wszystkie rodzaje mąki, proszek, sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt oraz pokrojone w kostkę masło. Na początku łączymy składniki, a następnie ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (przez około 2 minuty).
Ciasto dzielimy w proporcji 2:1. Większa część posłuży do zakrycia spodu i boków – w tym celu możemy, ale nie musimy skorzystać z wałka. Do rozprowadzenia ciasta po wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy, użyłam swoich palców, gdyż ciasto jest niezwykle plastyczne.
Wypełnienie:
dżem/mus jabłkowy
łyżeczka cynamonu
***
Na spód wylewamy jabłkowe nadzienie. Górę zakrywamy strzępkami ciasta, które nam jeszcze zostało.
Tak przygotowane ciasto, pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut. Jeżeli zdecydujecie się na formę do tarty o większej średnicy (niż moja 20cm-owa tortownica), czas pieczenia będzie krótszy.
Smacznego!