Maksymalnie krucha szarlotka

DSC03908

Nie będę wmawiać, że kruche ciasto jest dietetyczne, zdrowe i lekkie. Ale w końcu nadszedł upragniony weekend, czyli moment na rozpieszczenie swojego podniebienia – oczywiście w rozsądnych granicach. Polecam zatem zabawę w okruszki, podczas jedzenia tej rustykalnej i prostej w przygotowaniu szarlotki.

Składniki kruchego ciasta:

3 żółtka

3/4 szklanki cukru

150 g zimnego masła

1 szklanka krupczatki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

***

W dużej misce mieszamy produkty sypkie: wszystkie rodzaje mąki, proszek, sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka, jogurt oraz pokrojone w kostkę masło. Na początku łączymy składniki, a następnie ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (przez około 2 minuty).

DSC03904

Ciasto dzielimy w proporcji 2:1. Większa część posłuży do zakrycia spodu i boków – w tym celu możemy, ale nie musimy skorzystać z wałka. Do rozprowadzenia ciasta po wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy, użyłam swoich palców, gdyż ciasto jest niezwykle plastyczne.

Wypełnienie:

dżem/mus jabłkowy

łyżeczka cynamonu

***

Na spód wylewamy jabłkowe nadzienie. Górę zakrywamy strzępkami ciasta, które nam jeszcze zostało.

DSC03910

Tak przygotowane ciasto, pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut. Jeżeli zdecydujecie się na formę do tarty o większej średnicy (niż moja 20cm-owa tortownica), czas pieczenia będzie krótszy.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *