Puszysty omlet ze szczypiorkiem – gluten free
Wydawać by się mogło, że omlet nie należy do trudnych dań. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście zrobić bezglutenowego omleta, który nie przypominałby w konsystencji piasku, lecz był rzeczywiście puszysty i delikatny? Mi się ta sztuka udała, więc podzielę się moim piankowym przepisem.
Ilość porcji: 2
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy
szczypiorek
2 łyżki oleju rzepakowego
czarny pieprz
sól
***
Oddzielamy białka od żółtek. W jednej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i pieprzem na sztywną pianę. W drugiej ucieramy żółtka, a następnie mieszamy z mlekiem. Dodajemy mąkę i olej – łączymy całość. Powoli dodajemy białka i mieszkamy łyżką. Na koniec w misce ląduje drobno pokrojony szczypiorek.
Na rozgrzaną i suchą (najlepiej żeliwną, która utrzymuje ciepło) patelnię wylewamy połowę masy – w końcu powstaną dwa niezależne omlety. Pieczemy na patelni, na niższym już gazie, przez 2 minuty z jednej i 1 z drugiej strony. Najtrudniejsze jest przewracanie omleta, ze względu na jego delikatność. Istnieją dwie szkoły: użycie do tego dwóch szpatułek bądź przecięcie placka na patelni na dwie połówki.
Omlet proponuję podawać z twarogiem i ulubionymi warzywami.
Smacznego!