Pieczony schab z pieprzem, majerankiem i czosnkiem
Kolejny łatwy w przyrządzeniu przepis na obiad. Prezentowany przeze mnie schab będzie aromatyczny i soczysty, co niestety w przypadku przygotowywania tego mięsa zdaje się być rzadkością. Warunkiem sukcesu jest jednak odpowiednio długie marynowanie.
Składniki:
kawałek schabu (1-1,5 kg)
2 ząbki czosnku
przyprawy: majeranek, ziarna czarnego pieprzu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Kawałek oczyszczonego schabu dzień wcześniej marynujemy. W tym celu miażdżemy ziarna pieprzu, a czosnek kroimy w plasterki. Schab oblewamy oliwą i obtaczamy w pieprzu i majeranku, kładąc na górze plasterki czosnku.
Po nocy spędzonej w lodówce, schab nadaje się do pieczenia. Solimy go teraz z każdej strony. Kładziemy go na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi schabu (na ogół jest to godzina na kilogram mięsa).
Taki schab świetnie nadaje się na obiad, ale też sprawdzi się później jako zimna wędlina.
Smacznego!