Miodowo-jaglane muffiny – gluten free
Słodycze nie zawsze muszą być niezdrowe. Polecam pozbawione cukru muffiny, które swoją słodycz zawdzięczają fruktozie zawartej w miodzie oraz marchewce. Ze względu na to, iż użyłam mąki jaglanej, deser jest delikatny i bezglutenowy.
Ilość porcji: 12
Składniki:
3 jajka
4 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka sody
2 duże marchewki (otarte na dużych oczkach)
***
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy lekko trzepaczką. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem, następnie z mlekiem, olejem, mąką i sodą. Do masy dodajemy otartą marchewkę, a na samym końcu ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Powstała masa jest dość rzadka, ale przez to muffiny będą wilgotne i lekkie.
Masę nakładamy do foremek łyżką, starając się utrzymać jednakową konsystencję każdego z mufffinów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 30-35 minut.
Muffiny proponuję polewać rozpuszczoną gorzką bądź deserową czekoladą. Pomimo polewy, dalej będzie zdrowo, a na pewno smacznie.
Smacznego!